GreenLab Skive bliver nationalt forskningscenter: Danmarks Tekniske Universitet flytter ind
Torsdag den 25. marts bliver den grønne industri- og energipark GreenLab Skive indviet som nyt nationalt forskningscenter, når Danmarks Tekniske Universitet formelt rykker ind og er med til at bane vejen for et helt nyt forskningsmiljø på GreenLab Skives platform. Samarbejdet har været længe ventet og er en vigtig milepæl for fremtidens grønne løsninger.
Danmarks Tekniske Universitet og GreenLab Skive skaber nyt nationalt forskningscenter
GreenLab Skive er vært for en grøn industripark, der bygger på en model af cirkulære og bæredygtige principper.
Modellen hedder SymbiosisNetTM og giver de forskellige virksomheder, som er knyttet sammen i industriparken, mulighed for at dele deres overskydende energi og ressourcer med hinanden. Der tages højde for alle energistrømme, således at de udnyttes maksimalt og tabt energi reduceres kraftigt.
Denne form for sektorkobling er afgørende for at nå klimamålene, og for Danmarks Tekniske Universitet er GreenLab Skives platform en unik mulighed for at opskalere forskningen på netop dette område. Derfor har GreenLab Skive i en længere årrække samarbejdet med blandt andre Danmarks Tekniske Universitet på projekter inden for energioptimering og -lagring, som nu bliver til et strategisk og målrettet samarbejde, der med det nye nationale forskningscenter skal bringe Danmark tilbage som førernation inden for grøn omstilling.
Rektor for Danmarks Tekniske Universitet Anders Bjarklev udtaler,
”Først og fremmest glæder jeg mig over, at vi sammen fortsætter med at arbejde for en grøn omstilling, som er en af vores vigtigste mærkesager.
Dernæst ser jeg frem til, at DTU med dette samarbejde kan bringe vores forskning ud i hele landet” Han fortsætter:
”Med samarbejdet får DTU’s forskere og studerende ikke alene unikke muligheder for at udføre projekter med stor videnskabelig kvalitet. De kan også teste, optimere og demonstrere innovative løsninger i en skala, der kan fungere som direkte inspiration til implementeringen af fremtidens energisystemer. På den måde bringer DTU sin forskning ud i den virkelige verden.”
En mangeårig ambition bliver realiseret
Tankerne bag det nye forskningscenter går mange år tilbage, og derfor er Danmarks Tekniske Universitets engagement i GreenLab Skive en stor milepæl, som potentielt kan sætte et markant aftryk på udviklingen af Danmarks energisystem.
Stig P. Christensen, bestyrelsesformand i EnergiFonden Skive, siger:
”Ambitionen om at bringe en så stor videns- og forskningskapital til Skive har været undervejs i over 4 år. Vi er derfor meget stolte af at kunne byde Danmarks Tekniske Universitet velkommen. Jeg er sikker på, at GreenLab Skive som platform for det kommende forskningscenter vil få en stor betydning for leverancen af konkrete grønne løsninger.”
Skive kan blive epicenter for fremtidens grønne energiløsninger
Det tætte samarbejde mellem GreenLab Skive og Danmarks Tekniske Universitet kan bygge bro over markedets krav og presserende behov for grøn transformation med forskningsdrevne, innovative løsninger og potentielt åbne helt nye markeder med en grønnere, mere symbiotisk og integreret tilgang. Borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) udtrykker sin begejstring og er forventningsfuld:
”GreenLab Skrive rummer et fantastisk potentiale for at teste nye grønne løsninger i praksis og udvikle på den teknologi, vi allerede kender. At vi nu får tilknyttet Danmarks Tekniske Universitet i så høj grad vil uden tvivl være med til at skubbe til den innovative forskning og bane vejen for andre samarbejder med rodfæste i Skive. Det er en milepæl for Skiveegnen, at vi har fået et universitet tilknyttet GreenLab”.
Christopher Sorensen, CEO i GreenLab Skive, supplerer:
”Samarbejdet mellem DTU og GreenLab har enormt potentiale, fordi det giver mulighed for at se teori blive til virkelighed. I GreenLab Skive udvikler vi fremtidens smarte energisystemer og er helt i front på fx storskala produktion af Power-to-X. Med DTU’s kræfter kan vi accelerere arbejdet med endnu flere grønne energiløsninger”